Achtergrond

In 2018 is in een samenwerking tussen onder andere Stichting ElaadNL, Wildlands Emmen, Enexis en Odink & Koenderink een Smart Charging project gerealiseerd. Aanleiding was het voornemen van Wildlands Adventure Zoo Emmen om binnen enkele jaren energieneutraal te zijn en het snel groeiende aantal bezoekers van het dierenpark met elektrische auto’s te faciliteren met een laadinfrastructuur.

wildlands

Smart Charging - Elaad.nl

Externe video URL

Projectdoelstelling

Doel van het project was om te onderzoeken of de intelligentie die in iedere laadpaal aanwezig is verplaatst kan worden naar één centraal punt of traforuimte, zodat deze intelligentie maar één keer toegepast hoeft te worden. Zo kan besparing worden gegenereerd.

De laadsessies worden op dit moment door CPO’s en DCO’s in de laadpalen gestuurd. Door vanuit een centraal punt te gaan sturen krijgt de netbeheerder de mogelijkheid om sturing te gaan toepassen. Zo wordt de maximale capaciteit uit het net gehaald zonder die te overbelasten en onbalans te veroorzaken. Dynamische sturing meten, is weten.

“Slimme sturing” vanuit de traforuimte kan door het plaatsen van diverse meters, waardoor de inkomende en afgaande richting wordt gemeten. Zo kan bepaald worden welke capaciteit voor de laadpalen beschikbaar is. Door de meters in de traforuimte te laten communiceren via OSCP (Open Smart Charging Protocol) van Enexis met het Smart Chain systeem, kan deze informatie doorgestuurd worden richting de laadpalen.

Smart charging

Op het dak van het gebouw op de parkeerplaats wordt via zonnepanelen energie opgewekt. De niet gebruikte energie wordt opgeslagen in een batterij van 50kW. Bezoekers van het dierenpark kunnen hun elektrische auto op de parkeerplaats Q-Park Wildlands opladen bij de vijf laadpalen, die geschikt zijn voor het laden van tien elektrische auto’s.

Er kan op vier manieren energie opgewekt worden om de laders aan te sturen:

  • Rechtstreeks door zonne-energie
  • Via de door zonne-energie opgeladen batterij
  • Een combinatie van beide
  • Door het elektriciteitsnetwerk, mocht zonne-energie niet beschikbaar zijn en de batterij niet opgeladen

Er is dus sprake van een lokaal ecosysteem.

Distributiekast en grootverbruikersaansluiting

Natuurlijk speelt Odink & Koenderink Nederland B.V. in op de huidige vragen en eisen met betrekking tot het milieu en de reductie van CO-2 uitstoot. Ze denkt mee met nieuwe ontwikkelingen en biedt oplossingen. Deelname aan het Smart Charging systeem voor elektrische voertuigen op Q-Park Wildlands is hiervan een voorbeeld.

Naast de projectengineering, heeft Odink & Koenderink voor dit project de distributiekast met 6 laagspanningsverdeelrichtingen ontwikkeld om de laadpalen aan te sturen. Ook heeft een Odink & Koenderink en RVS kast voor de grootverbruikaansluiting, met een ruimte voor de besturing, geleverd. Beide kasten zijn geleverd inclusief fundering.

(Fotos: Elaad.nl)

Roy Hoefman, Sales Manager

Maak een afspraak met Roy

Heeft u een vraag? Of direct advies nodig? Neem gerust contact op, ik adviseer u graag over de juiste oplossing.

 

 

Roy Hoefman

Neem contact op met Roy Hoefman