Referentieproject: Smart Solar Charging - LomboXnet
Smart Solar Charging
Bij de Jaarbeurs in Utrecht vond in 2018 een unieke demonstratie plaats van Smart Solar Charging, het resultaat van tien jaar onderzoek dat gestart werd met een zonnecentrale van LomboXnet, een bewonersinitiatief in de Utrechtse wijk Lombok. Zij wilden optimaal gebruik maken van de kracht van de zon, voor supersnel en goedkoop internet en voor het laden van elektrische (deel)auto’s op zonnestroom. Dat alles opgewekt met de zonnepanelen op de daken van de bewoners van de wijk.
Met de eerste openbare zonnelaadpaal, de eerste teruglever-laadpaal van Europa en de eerste openbare teruglever-laadpaal ter wereld werden de nodige primeurs gehaald. De demonstratie, eveneens een Europese primeur, toonde 20 volledig elektrische auto’s die na zonsondergang werden opgeladen met zonne-energie. Twintig laadpalen werden gevoed door 200 zonnepanelen die hun energie leverden aan een batterij met een vermogen van 400 kW en een omvang van 800 kWh, genoeg capaciteit dus voor twintig laadpunten, ook als de zon niet schijnt.
Smart Solar Charging 2.0 bij de Jaarbeurs
Doelstelling
De stad Utrecht wil vóór 2030 alle woningen van het aardgas af en alle auto’s uitstootvrij maken voor een betere leefbaarheid in de stad. Daarnaast is de toekomst gericht op de bouw van 44.000 energiezuinige woningen waarvoor een nieuw energiesysteem nodig is. Zonne-energie, elektrische auto’s en batterijen spelen hierin een belangrijke rol. Het consortium van diverse partners, waaronder Odink & Koenderink, werken samen in het Smart Solar Charging project, de koppeling van zonne-energie, stroom en elektrische auto’s.
Publieke laadpalen
Bewoners van de wijk Lombok verzochten de gemeente Utrecht om publieke laadpalen te plaatsen. Aan dit verzoek werd gehoor gegeven waarna in samenwerking met LomboXnet in 2019 nog eens 145 publieke laadpalen werden gerealiseerd. Deze innovatieve laadpalen zijn geschikt om zonne-energie op te slaan in batterijen van elektrische auto’s en terug te leveren aan de buurt.
Samenwerking met netbeheerder Stedin
Odink & Koenderink ontwikkelde samen met netbeheerder Stedin de inrichting van het energiesysteem en de laadpalen voor dit project. Deze innovatieve laadpalen worden hiermee voor het eerst in een groot stedelijk laadnetwerk geplaatst en daarmee heeft de gemeente Utrecht een wereldprimeur.
Communiceren
De zonne-energie wordt geleverd door de zonnepanelen van de bewoners van de wijken Lombok en Nieuw Zeeland. Een slimme koppeling zorgt ervoor dat de zonne-energie tijdelijk wordt opgeslagen in de elektrische auto’s. Op het moment dat energie nodig is wordt die terug geleverd aan de buurt. Voor het eerst wordt een nieuwe internationale standaard voor de communicatie tussen laadpaal en auto toegepast. Die moet er in de toekomst voor zorgen dat automerken en laadpaal communiceren over de inhoud van de batterij en wanneer er geladen of óntladen moet worden.
Roy Hoefman, Sales Manager
Maak een afspraak met Roy
Heeft u een vraag? Of direct advies nodig? Neem gerust contact op, ik adviseer u graag over de juiste oplossing.